Eräs talvi Viipurissa, osa I

Muutama päivä on mennyt kasaillessa ajatuksia Venäjän matkan jälkeen. Tein ensimmäisen matkani Venäjälle Suomenlahden rannikkoa seuraillen: Pietari, Siestarjoki, Terijoki, Viipuri. Jokainen näkemäni paikka oli omalla tavallaan kiinnostava, jokainen keskenään erilainen.

Kaiken kaikkiaan tämä oli todella tunteikas matka minulle. Yllätyin, miten paljon tunteita se herätti. Kaikki alkoi jo kun Allegrossa kuulutettiin, että juna hetken päästä ylittää Suomen ja Venäjän välisen rajan. Kyllä siinä oikeastaan kyynel tuli silmään, kun juna seuraavaksi pysähtyi Viipurin rautatieasemalle. Kun muutamia päiviä myöhemmin palasin Viipuriin paikallisjunalla Pietarin suunnasta, sama tunnevyöry valtasi minut taas.

Viipurin rautatieasemalla helmikuussa 2019.

Mietin kovasti, mihin se liittyy. Viipuri ei ole ollut meidän suvun tärkeitä paikkoja muuten kuin, että isoäitini palveli talvisodassa lottana siellä. Ja siitähän se yhteys löytyikin. Viime kesänä kirjoitin puhtaaksi löytämäni isoäidin talvisodan päiväkirjan. Se on vain taskukokoinen ruutuvihko, joka on vaarassa kulua niin huonoon kuntoon, että sitä on mahdoton lukea. Sivut ovat hauraita ja repeytymässä irti, lyijykynällä kirjoitettu teksti on vähitellen hiipumassa näkymättömiin ajan tummentamalla paperilla. Halusin pelastaa tekstin ja kirjoitin sen puhtaaksi niin hyvin kuin osasin. Oikeastaan itkin ja kirjoitin.

Viipurissa isoäidin päiväkirja sai aivan uuden merkityksen. Se jotenkin heräsi eloon mielessäni, kun näin kaupungissa vielä jäljellä olevat sodan rauniot. Isoäidin päiväkirjasta selviää, että lottien tukikohta sijaitsi Viipurin Tammisuon kaupunginosassa rautatien pohjoispuolella, josta ilmeisesti kulkivat pitämässä kenttäkauppaa lähempänä rintamaa, Perolla. Lotat olivat kotoisin Kivennavan Lipolan kylästä, joten tukikohta nimettiin "Uusi-Lipolaksi". Olen kerännyt tähän otteita tästä päiväkirjasta, jotka kaikki on kirjoitettu Viipurissa talven 1939-1940 aikana.


Kerttu Häyrysen talvisodan päiväkirja.

Kivennavan Lipolassa vartiolla 1939. Isoäitini kolmas oikealta.

Lottakurssi Kivennavan Kauksamolla 1939. Isoäitini on kolmas oikealta, toisessa rivissä alhaalta päin.

18.12. Panimme pystyyn kenttäkauppaa. 10 venäläistä konetta lenteli näitten paikkojen yläpuolella. Konekiväärit lauloivat ja myös kauempana tykit. Koneet pudottivat 6 pommia lähistölle, niistä 2 räjähti. Ampuivat myös konekiväärillä junavaunuja ja asemaa. Vaunut tyhjiä. Illalla paistoimme pullaa ja kakun. Pidimme "Uusi-Lipolan" avajaiset. 
19.12. Levoton päivä. Koneita kuin pörriäisiä ilmassa. Kirkas ilma. Varispartio piti kiirettä edellä. Silloin tiesimme: nyt tulee koneita. Pommittivat uutterasti, kaiketi tarkoittivat rataa. Ampuivat myös konekivääreillä. S:holm ja L:la, olimme jo kerran lakanat niskassa. Seinät tärähteli. Kello 9 ajoissa se alkoi rytinä ja jatkui n. 2:een. - Paljon vieraita kenttäkaupassa. Rahaa 608:- ensi iltana.  -  Kaksi ryssää antautui hyökkäysvaunun tuhoutuessa. 
20.12. Kokon Sylvin ja vääpelin keralla Viipuriin kanttiinitavaroita hankkimaan. Pääsimme kirja-aittaan, kun sireenit alkoivat ulvoa. Ei muuta kuin väestösuojaan. Kirjoitin siellä kirjeen ja joulukortit. Kanttiinissa kävi eräs lentäjävänrikki ja alikersantti, jotka olivat selviytyneet onnellisesti ryssän ampuessa koneen epäkuntoon. Vain naarmu kummankin nenässä.


Viipurin vanha raatihuone ja Torkkeli Knuutinpojan patsas 2019.

24.12. Aatto. Pojat toivat jo aamulla meille kuusen. Koristimme sen ja panimme liinat ja kynttilät kaikille pöydille. Jouluateria. Illalla juoksua kuutamossa asemalle tiedustelemaan jouluvehnäsiä. Paistoimme kakkuja. Kokoonnuimme upseerit ja joukkueenjohtajat mukanamme Uusi-Lipolan saliin jouluiltaa viettämään. Kahvia, sikaareja, joululauluja. Hälyytys. Kurkku kipeänä ja kuumetta. Nukuimme vaatteet päällä ja pakkaukset valmiina jouluyön. Ampuivat tykeillä Viipuria.
 
25.12. Kirkas päivä. Lentokoneita liikkeellä. Kerttu Karhuaho ja Joutselän puheenjohtaja kävivät meitä katsomassa. Kovaa tykkien jylinää. 
26.12. Tapaninpäivä. Aamulla herätys siihen, että ryssän koneet ampuivat lähistöllä konekivääreillä. Lakana korvissa sain mennä kanttiiniin. Pommitusta päivällä. Pommeja, pientä kokoa, putosi pari hyvin lähelle asuntoamme. Kolme pientä, n. 5 kg:n, lähelle kk. pesäkkeitä, yksi 15 m:n, toinen 25 m:n päähän. H kantoi ne jokialtaaseen, kun eivät räjähtäneet. - - 21 venäläistä konetta olisi kuulemma pitänyt pudottaa alas. - - Pannukakkua kahvin keralla. Itkettää. "Koputtiko joku oveen?" "Eihän se ole kuin tykki." Herra, sinä tutkit minua ja tunnet minut, joko minä istun tai nousen, niin sinä sen tiedät. Sinä ymmärrät taampaa minun ajatukseni.Ulitsa Krepostnaja, entinen Linnankatu. Helmikuu 2019.


28.12. Saunassa. Suihku ja muut mukavuudet. Rauhallista. Kello 12 yöllä kotiin, juoksin lentokonetta karkuun. 
30.12. Lumipyry. - - Viipuria taas tykein ammuttu. Evakuointia Juustilassa. 
31.12. Uudenvuoden aatto. Leipojana, kahvinkeittäjänä. Uudenvuoden vastaanottajaiset. Tinanvalantaa. "Yksin oot sinä ihminen, kaiken keskellä yksin." Kello 24. Pioneerit antoivat kolme jämerää tömähdystä. Lauloimme "Maamme laulun". Vuosi 1940 alkoi. Tykkien jylinää rintamalta. Viestipojat lauloivat "Oi Herra siunaa Suomen". 
Uudenvuodenpäivä 1.1. Viisi vuotta hääpäivästämme. Pilvistä. Ei siis lentovaaraa. 
2.1. Oikea pyryilma. Kyllä ryssää paleltaa nyt. Kuulemma toisilla on vain rautalangasta olkaimet ja tuohenkäpsyä pehmikkeenä. Kävimme Sylvin keralla asemalta lehteä hakemassa. 
5.1. Loppiaisaatto. Sylvin ja vääpelin keralla Viipurissa, kanttiinitavaroita ostamassa. Pursiaisella kahvilla. Yhdysoluttehtaalla. Poistullessa auto- ja kuormastokolonnat vastaan. 
6.1. Loppiainen. Isä kävi täällä. - - Illalla: vain vartiomiehen narskuvat askeleet ja tykkien jylinää. Aamulla oli Viipuria ammuttu taas kaukotykillä.Viipuri 2019.

7.1. 34 C pakkasta,voi vantkaparkoja.
 
9.1. Vaittisen Meeri tuli pistäytymään. Tytöt katsovat kenellä on "parta jäässä", sille on annettava etupäässä pullaa. 
12.1. Kirkasta. Ryssä vähän ilmavieraili. 
15.1. Pakkasta 42 C. 
17.1. Pakkasta 54 C (sprii). Hyttinen ja Raimoranta kahvilla. 
18.1. Kortti Aunelle ja A.H. ja A. tädeille. Kirkasta. Parikymmentä ryssän konetta majapaikkamme läheisyydessä. Illalla taas yksin. "Tupa suuri Tuonelassa, manan majat avarat." Sirpaleet tietävät onnea. 
19.1. Heräsin n. 9.30 siihen, että ryssän kolme pommikonetta surrasi kattomme yli. Kirje Aunelta ja äidiltä. 
20.1. Illalla klo n. 9 tulimme Myllyksen Reinon keralla kanttiinista kotiin. Kuutamo. Ryssän kone hurahti äkkiä ilmassa, lenteli kuin päätön ja pudotti useita pommeja lähistölle, radan varteen. Yöllä klo 2.15 heräsin siihen, että huone tärähteli ankarasti. Ryssät pudottivat kaksi pommia ihan lähistölle. Kohta sen jälkeen kuului juna tulevan asemalle.


Rauhaa ja raunioita. Viipuri 2019.


21.1. Iltapäivällä pilvistä. Ähä, ryssä! Pojat lähtevät hinaamaan 30 tonnin tankkia Summalta, mitäs nyt sanot, M? Hyttinen kahvilla. 11 ryssän konetta pudotettu eilen... 
22.1. Ryssä pudotti illalla kaksi pommia muona-auton eteen. Kaukotykin olisi kuulemma taas pitänyt jymäyttää Viipuriin. Kun tulin kanttiinista illalla, kuului lentokoneen surinaa ja ryssät pudotti useita pommeja lähistölle jonnekin. Kirkas kuutamo. Jussi lähti myös tankkia hinaamaan, kävi eilenkin. Päänsärkyä. Tänään olisi pitäyt vihollisen 8 tykistöpatteria tulleen tuhotuksi. Viikon aikana ryssät pudottivat 7000 pommia. 
29.1. Aamuyöllä klo 3.45 ryssän koneita ilmassa. Pudottivat ison pommin (kai 100 kg) 50 metrin päähän tästä asunnosta ja 6 pienempää ihan lähelle, vain kapea harjanne oli välissä. Olipa taas viikatemies lähellä. Kyllä se räsähtikin. Tavoitti täysin valoin ajavaa autoa. Kävimme päivällä Sylvin keralla katsomassa sen jälkiä. Illalla kymmenen yhdentoista jälkeen kovaa tykin jylinää.  
30.1. Yöllä kello 4 leipomaan lakana ympärillä, koska niin kirkas kuutamo. Kello 13-14 ajoissa ryssän koneita liikkeellä, ampuivat konekivääreillä.Seinämaalaus Viipurissa 2019.

Talvisodan päiväkirja Viipurista jatkuu seuraavassa osassa.

Kommentit

 1. Onkohan sinulle tuttu Virtuaali Viipuri 1939?

  http://www.virtuaaliviipuri.tamk.fi/fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen käynyt näillä sivuilla, mutta en ole vielä tarkemmin tutustunut. Pitää perehtyä.

   Poista

Lähetä kommentti