Siirtoväen ilmoitettava osoitteensa

Kun viimeinen lähtö Kivennavalta tuli Neuvostoliiton suurhyökkäyksen myötä kesäkuussa 1944, isoäitini Kerttu suuntasi tuolloin 2,5-vuotiaan äitini kanssa kohti Hirvensalmea.


Sota vyöryi Kivennavalle ja tapahtumat etenivät niin nopeasti, ettei isoisälläni Ilmarilla ollut vielä 19.6. tietoa, missä hänen perheensä oli. Onnellinen sattuma junassa, joka kuljetti asevelvollisia sijoituspaikkaansa, johti kuitenkin tämän kirjeen perille menoon. Kirje "Kivennavan siirtolaiselle" saapuikin Hirvensalmelle, jossa osoitetta on jälkeenpäin vain hieman tarkennettu: Kuitulan koulu.Junassa 19.6.44 
R. Kerttu! 
Juna pysäköi juuri Varpasen pysäkillä. Olen nyt matkalla sijoituspaikkaani. Se on 480, 7 Kpk. Kirjoita sillä osoitteella, kun ehdit. Tapasin tässä junassa erään Suurselkälän pojan ja hän kertoi kivennapalaisten olevan tällä hetkellä Hirvensalmen tienoilla. Osoitan tämän kirjeen nyt sinne. Toivottavasti saat tämän käsiisi. Olen näes kovasti levoton teistä, niin kauan kunnes saisin jotain lohduttavia tietoja.  
- - -  
Miten olette jaksaneet kestää kaikki tapahtumien aiheuttamat rasitukset?
Onko Marja-Liisa terveenä? 
- - - 
Jään nyt odottamaan kirjettä sinulta, että vihdoinkin saisin jotain tietoja. Marja-Liisaa ja sinua ajatellen, monet, monet terveiseni! 
Immo.

Osoitetiedot olivat monella muullakin evakon jälkeen hukassa. Niitä yritettiin selvittää keinolla millä hyvänsä. Voi vain kuvitella sitä postin määrää, joka noina aikoina on kulkenut paikasta toiseen, kun ihmiset ovat koettaneet saada selvää perheidensä ja sukulaistensa kohtalosta. Niinpä sanomalehtiin ilmestyi tällaisia kehotuksia:


Kommentit

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hyvin välittyy niin sotilaiden kuin omaistenkin huoli toisistaan noissa sekavissa oloissa. Minun perheeni oli myös Hirvensalmella. Kiitos Jenni blogistasi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti