Karjala-kirjoja

Siskoni suostui luopumaan Karjala-kirjoistaan hyväkseni, koska kuulemma saattaisin tarvita niitä enemmän kuin hän. No, näinhän se taitaa tällä hetkellä olla. Niinpä kävin hakemassa niitä ison pinon Helsingistä oikein autolla.

Lähes kaikki kirjat ovat isovanhempieni jäämistöstä. Mukana on myös uudempi Kannaksen matkaopas, josta voisi olla hyötyä ensi vuoden matkoillani. Suunnitelmissa on nimittäin tehdä useampiakin matkoja Karjalan kannakselle ja Inkerinmaalle.


Eräs kirjoista on huomattavan vanha. Päällimmäisenä kirjapinossa näkyvä Karl Adolf Oskar Relanderin kirjoittama Karjalan kuvia on painettu vuonna 1893, joten se on jopa 125 vuotta vanha. Se kertoo pääosin Sortavalan seudusta, joka on minulle vieraampaa Karjalaa.

Isovanhempani ja useampi muu sukulainen tosin opiskeli opettajaksi Sortavalan seminaarissa 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa. Karl Adolf Oskar Relander toimi Sortavalan seminaarin johtajana vuosina 1908-1928. Sukuvalokuvieni joukosta löytyikin tuntemattomia kuvia Sortavalasta. Facebookin joukkovoimalla sain nopeasti selvitettyä, että kuvat olivat itse Relanderista ja hänen puolisostaan heidän kotonaan, sekä myös Relanderin hautajaissaattueesta vuodelta 1930. 


Vanhojen kirjojen välissä on meillä suvussa perinteisesti säilytetty monenmoisia lehtileikkeitä. Näidenkin Karjala-aiheisten kirjojen välistä löytyi vanhoja kuolinilmoituksia, muistokirjoituksia, Karjalaan liittyvien lehtijuttuja sekä paljon sotiin liittyvää lehtimateriaalia. Karjala ja sota, ne kun liittyvät ikuisesti yhteen. Karjalan kannaksen rajaseutuja on vuosisatojen ajan kutsuttu Riitamaaksi.


Kommentit

 1. Tästäkö sinulla kaikki alkoi? Minulla kaikki alkoi mennä voimalla eteenpäin, kun äitini aikanaan halusi ehdottomasti antaa minulle kaikki karjalaista kotipaikkaansa koskevat kirjat. Hän ei olisi varmaan uskonut, kuinka syvälle menen. Keräsin myös kaikki vanhempieni lehtileikkeet. Samaa teen minäkin, lisään kirjojen väliin lehtileikkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki alkoi siitä, että muutin äitini kuoleman jälkeen lapsuudenkotiini, jossa oli paljon Karjalaan liittyviä
   vanhoja valokuvia ja lehtileikkeitä, kirjeitä ja kirjoja. Sittemmin olen kerännyt lisää tietoa itselleni ja alkanut keräillä kaikkea Karjalaan liittyvää.

   Poista

Lähetä kommentti