Kuiskaten valkea nietos joulua toivottaa, hämärän verhossa humisee metsä ja maa...

Varhain tänä syksynä sain sähköpostiviestin oululaiselta musiikkikustantajalta, joka oli löytänyt yhteystietoni tehdessään nettihakua isoäitini tyttönimellä. Hänellä oli nimittäin hallussaan Kerttu Keinäsen kirjoittama sanoitus joululauluun, jonka oli puolestaan säveltänyt Sortavalan seminaarin lehtori Wilho Siukonen.

Kerttu Keinänen oli isoäitini tyttönimi ennen vuotta 1935, ja hänen yhteytensä Wilho Siukoseen ja Sortavalan seminaariin oli selvä. Isoäitini opiskeli seminaarissa kansakoulunopettajaksi 1920-luvun puolivälistä vuoteen 1930. Joskus noiden vuosien aikana hän oli kirjoittanut joulurunon Wilho Siukosen sävellykseen.

Isoäitini Kerttu Keinänen Sortavalan seminaarin opiskelijana 1920-luvun lopulla.

Ja nyt, lähes kokonainen vuosisata myöhemmin, Bells Publishing Oy halusi painaa joululaulun nuottikokoelmaansa. Minulta kysyttiin lupaa sanoituksen julkaisuun. Eihän minulla toki mitään sitä vastaan ollut, päinvastoin!

Joulukuun alussa sain tiedon, että laulu on julkaistu alkuperäisessä sävellajissaan (G-duuri) Juha Hakulisen toimittamassa teoksessa Joululauluja meiltä ja muualta - matalalle äänelle (Bells 2019). Samasta kokoelmasta on saatavilla myös versiot keskikorkealle äänelle (kyseinen laulu As-duurissa) ja korkealle äänelle (B-duurissa). Olisi upeaa joskus kuulla tämä laulu soitettuna ja laulettuna.

Sain luvan Juha Hakuliselta julkaista laulun nuotteineen tässä blogissani.

Toivotan tämän myötä teille kaikille blogin seuraajille oikein rauhallista joulua!

Juha Hakulinen (toim.) Joululauluja meiltä ja muualta - matalalle äänelle (Bells 2019)


Kommentit