Itä-Karjalan kuvia, osa V

Lupasin aiemmin, että julkaisen vielä muutaman isoisäni Itä-Karjalassa sotavuosina 1941-1942 ottaman valokuvan erikseen. Jos et ole vielä tutustunut muihin Itä-Karjalan valokuviin, niin katso osat I, II, III ja IV.

Alla oleva kuva herätti erityistä mielenkiintoa, koska isoisäni oli kirjoittanut kuvan taakse "kuninkaallisia vieraita". Skannasin pikkuruisen, puolikkaan postikortin kokoisen, kuvan ja pääsin tarkastelemaan henkilöitä paremmin. Arvelin jo valmiiksi, että jostakin naapurimaasta näiden kuninkaallisten vieraiden pitäisi olla.

Selvittelin hieman asiaa, ja Wikipedia tiesi kertoa, että Ruotsin kruununprinssi Kustaa Aadolf vieraili jatkosodan hyökkäysvaiheen aikaan syksyllä 1941 Mikkelin päämajassa ja teki kiertomatkan itärajalle Itä-Karjalaan, jossa kävi mm. Pitkärannassa ja Kontupohjassa. Juurikin silloin, kun isoisäni kulki moottoripyörällään valokuvaamassa seutua.

Kuninkaallisia vieraita. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen

Tulkintani mukaan prinssi Kustaa Aadolf seisoo kuvassa keskimmäisenä. Mutta kertokaahan te viisaammat, voiko vasemmalla seisova henkilö olla Mannerheim? Entä kuka seisoo prinssin oikealla puolella? Onko hänkin Ruotsin kuninkaallisia?

Kommentit

 1. Jos katselee Ruotsin nykyisen kuninkaan nuoruuden aikaisia kuvia, niin kyllä hän on perinyt piirteitä isältään.

  Minulla ei ole tietoa, ketkä kuuluivat Kustaa Adolfin seurueeseen. Jollei kuvan vasemmassa reunassa ole Mannerheim, niin saattaisi olla joku komentaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain vinkin, että prinssi voisikin olla matkalla yhdessä kuningasisänsä kanssa. Tämä olisi siis oikealla seisova ryhdikäs herra.

   Wikipedian kuvassa kuningas Kustaa V kyllä kovasti muistuttaa tätä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kustaa_V

   Sinänsä hassua, koska joka paikassa puhutaan vain Ruotsin perintöprinssin matkasta Itä-Karjalaan.

   Poista
  2. Kuvassa kolmas on seurueeseen kuuluva ruotsalainen sotilashenkilö.
   Gustav Adolfin vierailusta löytyy yli sata Sa-kuvaa hakulausekkeella gusta* and adolf* (kuvahaussa ruksi kohtaan +päivättömät). (Kuvatekstit ovat epätarkkoja ja osin virheellisiäkin.) Kuvasi tilaisuudesta löytyy useita kuvia.
   Sa-kuva 166728 , (+päivättömät)
   Tk-teksti: "Eversti Arne Snellman selostaa prinssi Gustav Adolfille lohkoaan. Syksy 1941. Vaaseni ... päiväämätön"
   Sa-kuva 54869, (+päivättömät)
   Tk-teksi: "Prinssi Gustav Adolfin vierailusta Kenraali Talvelan luona ja Syvärillä: Syvärin rannoilla. Elo-Syyskuu 1941. Syväri .. päiväämätön"
   Terveisin HJ

   Poista

Lähetä kommentti