Itä-Karjalan kuvia, osa IV

Kesä on saapunut Itä-Karjalaan. Juhannuksen alla isoisäni sai lomaa ja kävi katsomassa puolivuotiaaksi kasvanutta tytärtään kaukana Lohjalla. Tämä oli toinen kerta, kun hän näki tyttärensä. Pian oli kuitenkin paluu Karjalan laulumaille jälleen edessä.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Niiniselän tyttäriä pyhäpukimissaan. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Ruokailupaikka vihreässä erämaamaisemassa hyttysparvien seassa. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.


Kuivina keskikesän päivinä olivat metsäpalot hyvin yleisiä sodan "sivutuotteita" ja savun haju tuntui kaikkialla. Mutta entisen valtakunnanrajan itäpuolella oli laajoja entisiä kulon polttamia alueita. Poutaisina syyskesinä kantautui metsäpalojen savu Venäjän puolelta Länsi-Suomeen saakka. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen. (Pienenä kevennyksenä. Kuvaa kun katsoo, tulee mieleen sota-ajan kappale Aunuksen Anja. Kuuntele: http://heninen.net/anja/aunuksenanja.mp3)

Yksipuinen, siivillä varustettu vene. Niiniselkä. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Kirjeissään isoisäni kertoo Syvärille paluun jälkeisestä elämästään.

22.6.42. Tulin "onnellisesti" perille ja olen jälleen perehtynyt entiseen oloon ja touhuun. Huomenna on juhannusaatto, toinen sotajuhannus jo. Ei meillä mitään erikoisempaa juhannusjuhlaa vietetä. Tuskinpa sielläkään. Asumme nyt parakeissa kauniilla mäntyisellä harjulla lähellä entistä majapaikkaa. Meillä on aika kauniit rakennukset, hiekoitetut käytävät, metsän puita ja istutettuja kukkia ja saniaisia j.n.e. Itikoita on vaan niin armottomasti, mutta niihinkin tottuu vähitellen. - - - Kalastusta olen yrittänyt jo, mutta en ole mitään saanut vielä. Niitä valokuvia saan muutaman päivän päästä. 
Syväri 26.6.42. Täällä on ollut hellettä aika tavalla. Juhannuksena olin ensi kerran uimassa ja hetken aikaa olimme Aatamin puvussa tuossa joen rannassa. - - - Kävin eilen illalla kalastelemassa yksinäisellä erämaajoella, mutta en vieläkään mitään saanut. Kummallista, että ovat niin piilossa - tai vähissä.
3.7.42 Muutan tänään toiseen paikkaan täältä itikoitten parista. Talviseen majapaikkaamme lähistölle. Osoite on tietysti sama. - - - P.S. Sain jo uistimellani 2 kg painoisen säynävän Syväristä eräänä iltana.

Idyllinen erämaajärvi rajaseudun taipaleitten takana. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Moottoripumpulla poistetaan vesi vallatusta aluksesta. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Leveämahainen siipilaiva tarkastuksen kohteena valtauksen jälkeen. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Kaksi uutuuttaan uhkuvaa öljylaivaa. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Syvärin upea rautatiesilta. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.


Loppuun vielä Georg Malmsténin laulama Muistoja Syväriltä. En voi sille mitään, että tykkään näistä vanhoista sota-ajan lauluista... No, oikeastaan ylipäänsä vanhoista lauluista.

Kesän 1942 loppupuolella isoisäni kirjeet kotiin täyttyivät toiveikkaista tulevaisuuden suunnitelmista. Oli nimittäin niin, että he olivat isoäitini kanssa alkaneet monen muun tavoin suunnitella paluumuuttoa Karjalan kannakselle. Syksyllä 1942 tämä tapahtuikin, ja Helsingissä syntyneestä äidistäni tuli kivennapalainen. Mutta näistä aiheista toisella kertaa.

Muutaman mielenkiintoisen Itä-Karjalan kuvan tulen julkaisemaan vielä erikseen. Niissä kuvissa on lottia ja suomalaisia sotilaita, sekä muuan merkkihenkilö. Ja voihan se olla, että teen vielä löytöjä tuolta arkistolaatikosta!

Kommentit