Itä-Karjalan kuvia, osa III

Marraskuussa 1941 isoisäni oli Syvärillä, kun hän sai sähkösanoman Helsingin Naistenklinikan henkilökunnalta. Hänelle oli syntynyt tytär, esikoinen ja lopulta ainoaksi jäänyt lapsi. Tästä tyttärestä tuli myöhemmin äitini. Kirjeistä muodostamani kuvan perusteella isoisäni pääsi katsomaan pientä tytärtään vasta helmikuussa 1942.

Talven taittuessa kevääseen isoisäni jatkoi kuvauspuuhiaan. Hän kuvasi maisemia, rakennuksia, paikallisia ihmisiä - ja venäläisiä sotavankeja.

Mietin kauan, voinko julkaista kaikki kuvat - onko näissä jotain arkaluontoista. Toisaalta tämä kaikki on osa historiaa, halusimme sitä tai emme. Ja historia on tässä todeksi kuvattu, niin kuin isoisäni silmät sen ovat nähneet.

Jouluaatto. Syvärin rannan harmaa kylä juhlapuvussaan höyryävine saunoineen. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Itä-Karjalan tienviitat puhuvat jo selvää suomea. Vaaseni. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.


Talven pakkasta vastaan koetetaan pientä Syvärin evakkoa pukea hyvin. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Ensimmäiset Syvärin hiihdot pidettiin kauniin pakkassään vallitessa. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Hiihtoammuntakilpailujen ammuntapaikalta. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

26.1.42. Me saimme eilen kämppäämme radion vaihteeksi. Nyt se laulaa melkein yhtä mittaa. Kunnes alamme kyllästyä vekottimeen. Pakkaset jatkuvat yhtä ankarina edelleen. Yöllä palelee toisinaan, kun en muista haalia tarpeeksi peittoa verhokseni. Mutta onhan pian taas kevätkin käsissä. Viime aikoina olen joutunut yhä enemmän olemaan sisällä tai toimistotyössä ja siksi olenkin hyvin "kellarikukan" näköinen nykyisin. Täytyy ajan niukkuudesta huolimatta rueta liikkumaan enemmän ulkona että tulisi edes hiukan happea alennukseen. 
10.3.42. Ei tänne entistä ihmeempää kuulu. Kevät tosiaan alkaa jo vähitellen lämmittää Syvärin rantoja ja katon räystäitä. Luultavasti tänne kesä saapuu samoihin aikoihin kuin sinnekin. Mutta kylläpä mahtavat taas tiet olla kuraisessa kunnossa kun lumi rupeaa lähtemään. Olen silloin varmaan moottoripyörälläni korvia myöten savessa.  
9.4.42. Täällä ovat yht-äkkiä ilmat muuttuneet hyvin keväisiksi. Lunta on tosin paksusti vielä, mutta se sulaa päivä päivältä. Jos tätä menoa jatkuu, on vappuna jo melkein selvä kesä. Touhua on kovasti. Emme nykyisin saa mitään lomiakaan. Siviilielämä alkaa kohta ollakin vain hämärä unelma. Vaikka luulisin, että juhannuksen maissa pääsen lomalle. Aika näyttää sitten. 


Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Syvärin kaupungissa oli bolshevikeillä suurisuuntaiset rakennustyöt käynnissä. Työssä käytettiin runsaasti vankityövoimaa. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Kasvoja vankileiriltä. Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Nimetön kuva sotavangeista. Kuvassa on samoja kasvoja, kuin edellisessä. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Sotavanki tankkaa autoa. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Syvärin kevättä. Yhdensuuntaisten rakennusten päädyt katselevat jäistä vapautuvaa Syväriä. Pihakoivujen punertavilla oksilla viheltelevät kottaraiset. (Asuntomme Vaasenissa 20.4.42.)
Kuva ja teksti: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.


Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Nimetön. Kuva: Ilmari Häyrynen.

Ja taival jatkuu...

Kommentit